فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 118، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی رضاییان*، عصام الدین فیروزبخت صفحات 1-27
    درعصر انقلاب صنعتی چهارم، فناوری های دیجیتال باعث تحول بنیادین در کسب وکارها شده است و هیچ کسب و کاری از این قاعده مستثنی نیست. با توجه به نقش حیاتی سازمان های پروژه محور صنایع نفت و گاز ایران در اقتصاد کشور، هدف این پژوهش طراحی و تببین مدل تحول دیجیتال برای این سازمان ها بوده است.  پژوهش حاضر، یک پژوهش کاربردی با رویکرد اکتشافی آمیخته است. در بخش کیفی، گردآوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق، تحلیل داده ها با استفاده از نظریه پردازی داده بنیاد و غربال گری مولفه ها با استفاده از فن دلفی فازی صورت گرفت. در بخش کمی، جهت طراحی مدل از فن مدل سازی ساختاری تفسیری و جهت اعتبارسنجی مدل پیشنهادی ازمدل یابی معادلات ساختاری_پی ال اس استفاده گردید. مدل تحول دیجیتال سازمان های پروژه محور صنایع نفت و گاز ایران، یک فرآیند سیستمی دارای 9 وجه و 53 عامل تاثیرگذار/تاثیرپذیر است. دراین فرآیند، عوامل پیشران موجب تصمیمات راهبردی سازمان جهت بکارگیری نوآورانه فناوری دیجیتال و همزمان با آن ایجاد تغییرات ساختاری و رفتاری در سازمان می شود. تحول دیجیتال در این سازمان ها، باعث ایجاد تغییرات بنیادین در نقاط اهرمی فرآیندهای عملیاتی، خدمات و محصولات پروژه، تجربه ذینفعان پروژه، روابط سازمانی، مدیریت داده ها و دانش پروژه ها و مدیریت منابع و دارایی های فیزیکی شده و می تواند موجب بهبود عملکرد پروژه ها، بهبود ارتباطات تیم پروژه، افزایش قابلیت اطمینان، افزایش رضایت کارفرمایان، افزایش ایمنی کار و حفاظت از محیط زیست شود، باوجود افزایش پیچیدگی سازمان، تحول دیجیتال از طریق کاهش هزینه باعث بهبود بهره وری، تمایز راهبردی و ایجاد مزیت رقابتی در سازمان خواهد شد.
    کلیدواژگان: فناوری دیجیتال، الگوی مفهومی تحول دیجیتال، سازمان های پروژه محور، صنعت نفت و گاز
  • شهریار عزیزی*، راحله عاشوری، سلمان عیوضی نژاد صفحات 29-52
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی درک ویژه مخاطبان پرمصرف محصولات لبنی برندهای ملی با برچسب «سنتی» از عناصر موجود بر روی بسته بندی این محصولات و تعریف آن ها از یک محصول لبنی سنتی است؛ بنابراین به تجزیه وتحلیل و مقایسه بین پیام فرستنده (طراح بسته بندی) و آنچه گیرنده (مخاطب کالا) دریافت کرده، پرداخته است. جامعه آماری پژوهش مشتریان برندهای لبنیات در کشور هستند که برای انتخاب محصولات در جهت بسته بندی ماست های سنتی برندهای ملی از طریق تحقیقات میدانی سه برند کاله، میهن و هراز گزینش شدند. در مسیر دستیابی به هدف پژوهش، به کمک رویکرد نشانه شناسی، در ابتدا با توصیف اثر به تشریح نشانه های دیداری اعم از تصویری و نوشتاری و تعیین میزان اهمیت هریک از آن ها، محل قرارگیری و تشریح انواع نمادهای به کاررفته در اثر پرداخته شده است. پس از توصیف اثر، به شیوه تحلیل «مارتین ژولی»، پیام های موجود در اثر در سه بخش پیام های تجسمی، شمایلی و زبانی مورد و بررسی قرار گرفتند؛ درنهایت به کمک روش «رولان بارت» در تحلیل تصاویر، دلالت های صریح و ضمنی محتوای اثر شناسایی گردید. تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که سه نوع پیام تجسمی، زبانی و شمایلی در هر بسته بندی دارای اهمیت ویژه ای هستند. در پیام های تجسمی سه عنصر رنگ، جنس بسته بندی، بافت و شکل بسته بندی مهم ترین نقش ها را در رساندن مفهوم «سنتی» برای یک محصول لبنی ایفا می کنند. در بررسی پیام های زبانی، انتخاب نام، فونت و زبان نوشتاری بسیار مهم هستند و هرکدام می توانند دلالت های ضمنی و مفهومی را دربگیرند؛ درنهایت در پیام های دلالت های صریح و ضمنی در تصاویر موردبررسی قرارگرفته اند
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، بسته بندی، محصولات لبنی سنتی، برند ملی
  • محمودرضا نعمت بخش، علی نصر اصفهانی*، علی صفری صفحات 54-75

    امروزه با توجه به اینکه کارکنان از بلوغ فکری قابل توجهی برخوردار هستند به دنبال ایجاد تعامل و همدلی سازمانی بین خود و مافوقشان هستند. این امر موجب مشارکت هرچه بیشتر کارکنان در سازمان ها شده است. هدف از این مقاله، طراحی و تبیین مدل مدیریت مافوق در شرکت گاز استان اصفهان بود. روش این پژوهش از لحاظ هدف، توسعه ای- کاربردی و از لحاظ روش، از جمله پژوهش های ترکیبی (کیفی و کمی) است. میدان تحقیق در بخش کیفی شامل 29 نفر مدیران شرکت گاز بودند که 14 نفر از آنها با روش نمونه گیری هدفمند، مصاحبه های نیمه ساختار یافته و با رعایت قاعده اشباع انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی شامل 881 نفر مدیران و کارشناسان مناطق 6 گانه و ستاد مرکزی شرکت گاز بودند که با استفاده از فرمول 5q<n<15q تعداد 400 عدد پرسشنامه توزیع گردید. برای بررسی برازش مدل مفهومی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید و جهت بررسی روایی بخش کیفی از شاخص و نسبت روایی محتوایی استفاده شد و همچنین از روش بازآزمون به منظور سنجش پایایی بخش کیفی استفاده شد و پایایی بخش کمی با ضرایب آلفای کرونباخ سنجیده شد. در بخش یافته ها در بخش کیفی، تحلیل مصاحبه ها منجر به استخراج 57 مفهوم شد که در قالب شش مقوله اصلی روش داده بنیاد طبقه بندی شدند. در بخش کمی، مدل طراحی شده با استفاده از نرم افزار های SPSS 20،Smart PLS 3.0 مورد آزمون قرار گرفت. در پایان، نتایج بخش کمی نشانگر اعتبار مدل طراحی شده در بخش کیفی و پذیرش همه فرضیه های پژوهش بود.

    کلیدواژگان: بلوغ فکری، تعامل سازمانی، مشارکت سازمانی، مدیریت مافوق
  • محمد حکاک، حامد قاسم پور*، اردشیر شیری صفحات 77-95
    در این تحقیق تاثیر ادراک صلاحیت سطح بالا بر پیدایی رفتارهای کناره گیرانه و رفتارهای جستجوی شغلی با نقش متغیر میانجی نارضایتی شغلی و تعدیلگر جاه طلبی مورد بررسی قرار گرفته است. این تحقیق از نظر رویکرد در زمره تحقیقات کمی، از حیث شیوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد است. جامعه آماری کارکنان شاغل در شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام به تعداد 493 نفر هستند که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 216 نفر به دست آمد. جهت جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد ادراک صلاحیت سطح بالا بر پیدایی رفتارهای کناره گیرانه و رفتارهای جستجوی شغلی اثر معنی دار و مثبت دارد. نارضایتی شغلی بر ظهور رفتارهای کناره گیرانه تاثیر معنی دار و مثبت بر جای می گذارد. ادراک صلاحیت سطح بالا از طریق نارضایتی شغلی بر ظهور رفتارهای کناره گیرانه و جستجوی شغلی اثر غیرمستقیم و مثبت دارد. در نهایت، جاه طلبی رابطه میان ادراک صلاحیت سطح بالا و رفتارهای کناره گیرانه و جستجوی شغلی را تعدیل می کند و به عبارتی افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: ادراک صلاحیت سطح بالا، رفتارهای کناره گیرانه، نارضایتی شغلی، جستجوی شغلی
  • ملیحه هاشمی، مهدی مرتضوی*، حامد رحمانی صفحات 97-121
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف آسیب شناسی الگوی حکمرانی آموزش عمومی در ایران انجام شد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش به صورت ترکیبی اجراشده است. در مرحله کیفی از راهبرد تحلیل مضمون در نرم افزار اطلس تی آی و روش نمونه گیری نظری استفاده شده است. در مرحله کمی، راهبرد پیمایش و همبستگی در پیش گرفته شد و با استفاده از نمونه گیری تصادفی، 384 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. برای اجرای مدل، از روش تحلیل عامل تاییدی در نرم افزار لیزرل استفاده شد.

    یافته ها

    ابتدا بر اساس تحلیل مضمون با مصاحبه با صاحب نظران و خبرگان آموزش وپرورش به شناسایی آسیب های موجود در حکمرانی آموزش عمومی پرداخته شده است. 4 مضمون فراگیر و 11 مضمون سازنده و 46 مضمون پایه شناسایی شدند. مضامین فراگیر در آسیب شناسی حکمرانی آموزش عمومی عبارت اند از: عدم پاسخگویی، مشکلات زیرساختی، عدم مشارکت و عدم انعطاف پذیری. در ادامه برازش شبکه مضامین شناسایی شده، از تحلیل عامل تاییدی استفاده شد. نتایج بیانگر تایید تمامی عوامل شناسایی شده است.

    نتیجه گیری

    درنتیجه کلی می توان گفت که با بهبود مولفه های عدم پاسخگویی، مشکلات زیرساختی، عدم مشارکت و عدم انعطاف پذیری، می توان زمینه سازی حکمرانی خوب در آموزش عمومی در ایران را فراهم نمود. به نظر می آید انجام این پژوهش منجر به ارایه مدلی جامع درباره حاکمیت خوب آموزشی می گردد که متناسب با شرایط اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی کشور باشد.

    کلیدواژگان: آموزش عمومی، حکمرانی، آسیب شناسی، آموزش در ایران
  • پرنیان قرطاسی، رحمت علی صابری حقایق*، علیرضا فرخ بخت فومنی صفحات 123-143
    صادرات کالاهای کشاورزی به ویژه خشکبار نقش بسزایی در تامین درآمد ارزی حاصل از صادرات غیرنفتی ایفا می کند. به دلیل عدم کفایت مدل های ارایه شده در مبانی نظری موجود، پژوهش حاضر با نگاهی توسعه گرایانه به اقتصاد غیرنفتی با هدف طراحی مدل راهکارهای صادرات خشکبار به روسیه انجام شد. پژوهش حاضر از روش آمیخته متوالی تبعیت می کند. در این پژوهش ابتدا با استفاده از روش کتابخانه ای، راهکارهای صادرات خشکبار استخراج شدند. سپس در بخش کیفی، راهکارهای اولیه از طریق مصاحبه در معرض نظر 25 خبره که از طریق روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند، قرار گرفتند که ضمن تثبیت آنها، راهکارهای تکمیلی استخراج شدند. جمع آوری اطلاعات در بخش کمی نیز با استفاده از پرسشنامه که پایایی آن به روش آلفای کرونباخ و روایی آن به روش اعتبار محتوایی تایید شد، انجام گرفت. راهکارهای نهایی از طریق پرسش از 110 صادرکننده حوزه خشکبار که از طریق روش نمونه گیری قضاوتی انتخاب شدند، با استفاده از روش تاپسیس رتبه بندی شدند. طبق نتایج، بهترین روش توسعه صادرات خشکبار به روسیه، بهره گیری از راهکارهای 30 گانه ای است که دارای اولویت «ادغام شرکت های کوچک جهت دستیابی به برند معتبر و تولید در مقیاس اقتصادی»، «تاسیس بانک مشترک ایران و روسیه و افتتاح شعبه در دو کشور جهت سهولت در نقل وانتقال مالی»، «کنترل آلودگی و کاهش استفاده از آلاینده ها در امر صادرات» و سایر راهکارهای مشروحه در مدل پژوهش هستند.
    کلیدواژگان: اوراسیا، صادرات غیرنفتی، راهکارهای صادراتی، صادرات خشکبار، بازار روسیه
  • فرزانه بیات ترک، علی مبینی دهکردی*، کمال سخدری، ابوالقاسم عربیون صفحات 145-169
    هم تکاملی یکی از مفاهیم و سازه های علمی جدید است که در حوزه سازمانی به اقتباس از زیست بوم های زیستی بکار گرفته شده است. این مفهوم، با گذر از مفاهیم همکاری و هم رقابتی در جمعیت های سازمانی در حال نفوذ به دانش موجود در این حوزه است.این مقاله به روش علم سنجی و با بررسی مقالات سال های 1983 تا 2020 از پایگاه داده Scopus در حوزه «کسب وکار، مدیریت و حسابداری»، انجام شد. در مجموع 453 مقاله منتشر شده بین سال های مذکور بازیابی شد که پس از بررسی موضوعی و چکیده مقالات، تعداد 391 مقاله در نرم افزار Vosviewr برای تحلیل وارد گردید. دستاوردهای این پژوهش با تحلیل محتوی پراستنادترین مقالات این حوزه، 5 بعد جدید مفهوم هم تکاملی شامل مکانیزم های هم تکاملی، الگوی تغییرات، ماهیت ، سطوح هم تکاملی و ویژگی موجودیت ها شناسایی شدند.بر این اساس «هم تکاملی، فرایندی غیرخطی، علی و متقابل و با مفهوم تغییر و توسعه پایدار و هم زمان در جمعیت های سازمانی تعریف می شود که نتیجه مشترکی از قصدمندی مدیریتی، تاثیرات نهادی و اثرات محیطی است».
    کلیدواژگان: هم تکاملی، علم سنجی، علوم سازمانی، تحلیل محتوا
|
  • Ali Rezaeean *, Esammoddin Firouzbakht Pages 1-27
    In the era of the Fourth Industrial Revolution, digital technologies have revolutionized businesses, and no business is an exception to this rule. Despite the vital role of project-oriented organizations of Iran's oil and gas industry in the economy Iran, so far no comprehensive research has been conducted to conceptualize digital transformation in these organizations. Therefore, the purpose of this study was to design and verify the conceptual model of digital transformation for these organizations.The present study is an applied research with an exploratory approach in which a mixed research method has been used. In the qualitative stage, data collection was done through in-depth interviews, sampling by purposeful judgment method, grounded theory was used to analyze the data and fuzzy Delphi technique was used to validate the identified factors. In the quantitative stage, interpretive structural modeling technique was used to design the model, a researcher-made questionnaire was used to collect data, and structural equation modeling based on partial least squares was used to examine the factors relationships and validate the proposed model.Based on the research findings, the digital transformation model of Project-Based organizations in Iran's oil and gas industry, is a multifaceted systemic process with 53 Factors and 9 Dimensions including Internal Drivers, External Drivers, Industry and Governance Factors, strategic implications of digital transformation, Innovative Use of Digital Technology, Structural and Behavioral Change, Areas for Improvement, Interfering Factors, and consequences of digital transformation. the results of model validation show that the relationships between the components are significant.
  • Shahriar Azizi *, Raheleh Ashouri, Salman Eivazinezhad Pages 29-52
    This study aims to identify the specific perception of high-consumption audiences of national brands of dairy products labeled "traditional". Therefore, it analyzes and compares the message of the sender (package designer) and what the recipient (recipient of the goods) has received. To achieve the goal of the research, with the help of a semiotic approach, first by describing the work, visual signs, both visual and written, and determining the importance of each of them, the location and description of the types of symbols used in the work are discussed. After describing the work, by the method of "Martin Jolie" analysis, the messages in the work were examined in three sections: visual, iconic, and linguistic messages; Finally, with the help of "Roland Barthes" method in image analysis, explicit and implicit implications of the content of the work were identified. Analysis of research findings showed that three types of visual, linguistic, and iconic messages are of special importance in each package. In visual messages, the three elements of color, packaging material, texture, and packaging form the most important roles in conveying the "traditional" concept to a dairy product. In examining language messages, the choice of name, font, and written language is very important, and each can have implicit and conceptual implications; Finally, in the messages, explicit and implicit meanings in the images are examined and their importance is determined
    Keywords: semiotics, packaging, traditional dairy products
  • Mahmoudreza Nematbakhsh, Ali Nasr Isfahani *, ALI SAFARI Pages 54-75

    Nowadays, since the employees have significant intellectual maturity, they seek to create interaction and organizational empathy between themselves and their superiors. This has resulted in more participation of employees in organizations. The purpose of this article was to design and explain managing up model in Gas Company of Isfahan province. The method of this research is developmental- applied in terms of purpose, and in terms of method, it is combination research (qualitative and quantitative). The field of research in the qualitative part included 29 managers of company that 14 of whom were selected by purposeful sampling, semi-structured interviews and by observing the saturation rule. The statistical population in the quantitative section included 881 managers and experts from 6 regions and the central headquarters of company, and 400 questionnaires were distributed by using the formula 5q<n<15q. To evaluate the suitability of the developed conceptual model, a researcher-made questionnaire was used, and to check the validity and reliability, the content validity index and ratio, and the retest method was used, and the reliability of the quantitative part was measured with Cronbach's alpha coefficients. In the findings section, the analysis of the interviews led to the extraction of 57 concepts, which were classified in the form of six main categories of the data basis theory. In the quantitative part, the designed model was tested by using SPSS, and Smart PLS. The results showed the validity of the model designed in the qualitative part and the acceptance of all research hypotheses.

    Keywords: Intellectual maturity, organizational interaction, organizational participation, managing up
  • Mohammad Hakkak, Hamed Ghasempour *, Ardeshir Shiri Pages 77-95
    In this study, the effect of high-level competence perception on the emergence of withdrawn behaviors and job search behaviors with the variable role of job dissatisfaction mediator and moderator of ambition has been investigated. This research is a correlational description in terms of quantitative research in terms of data collection method. The main tool for data collection is the standard questionnaire. The statistical population of employees working in Ilam Power Distribution Company is 493 people, the sample size was 216 people using Cochran's formula. Structural equation modeling and Smart PLS software were used to analyze the data. The results showed that the perception of high level of competence has a significant and positive effect on the emergence of withdrawn behaviors and job search behaviors. Job dissatisfaction has a significant and positive effect on the emergence of withdrawal behaviors. Perceptions of high-level competence through job dissatisfaction have an indirect and positive effect on the emergence of withdrawal behaviors and job search. Ultimately, ambition moderates, in other words, increases the relationship between perceptions of high-level competence and withdrawn behaviors and job search.
    Keywords: job dissatisfaction, ambition, Overqualification, Withdrawal behaviour, job Search behaviour
  • Malihe Hashemi, Mahdi Mortazavi *, Hamed Rahmani Pages 97-121
    Objective

    The purpose of this study was to diagnose the pattern of public education governance in Iran.

    Method

    In this research, a mixed-methods research design has been used. In the qualitative stage, the content analysis strategy using Atlas TI software and theoretical sampling method were used. In the quantitative stage, a survey and correlation strategy was adopted and 384 people were considered as a sample using random sampling. To implement the model, confirmatory factor analysis method was used in LISREL software.

    Results

    The results of research First, based on the content analysis of interviews with education experts the deficiencies of public education governance were identified. 4 comprehensive themes, 11 constructive themes and 46 basic themes were identified. The pervasive themes in the pathology of public education governance are: lack of accountability, infrastructural problems, lack of participation, and lack of flexibility. Confirmatory factor analysis was used to fit the network of identified themes. The results confirm all the identified factors.

    Conclusion

    In general Conclusion, it can be said that by improving the components of non-accountability, infrastructure problems, lack of participation and inflexibility, it is possible to provide the basis for good governance in public education in Iran. It seems that conducting this research leads to providing a comprehensive model of good educational governance that is appropriate to the social, cultural, political and economic conditions of the country.

    Keywords: Public education, Governance, pathology, education in Iran
  • Parnian Ghertasi, Rahmat Ali Saberi Haghayegh *, Alireza Farokhbakht Foumani Pages 123-143
    The export of agricultural goods, especially nuts, plays a significant role in providing foreign exchange income from non-oil exports. Due to the inadequacy of the models presented in the existing theoretical foundations, this research was conducted with a developmentalist view of the non-oil economy with the aim of designing a model for nuts export tactics to Russia. This research follows the sequential mixed method. First by using the library method, nuts export tactics were extracted. Then in the qualitative part, the initial tactics were presented through interviews to 25 experts who were selected through the snowball sampling method, while confirming them, additional tactics were extracted. Data collection in the quantitative part was also done using a questionnaire which its reliability was confirmed by Cronbach alpha method and its validity was confirmed by content validity method. By asking 110 nuts exporters who were selected through judgmental sampling method, the final tactics were ranked using the TOPSIS method. The results showed that the best way to developing the nuts export to Russia is using of 30 tactics which have the following priority: Integration of small companies to achievement of reliable brand and production on an economic scale, Establishing the joint bank of Iran and Russia and opening branches in both countries to facilitate financial transfers, Controlling pollution and reducing the use of pollutants in export affairs and other tactics in the research model.
    Keywords: Eurasia, Non-Oil Export, Export Tactics, Nuts Export, Russian Market
  • Farzaneh Bayattork, Ali Mobini Dehkordi *, Kamal Sakhdari, Abolghasem Arabiun Pages 145-169
    Co-evolution is one of the new scientific concepts and structures that have been used in the organizational field which adapted to biological ecosystems. This concept, passing the concepts of cooperation and co-competition in organizational populations, is expanding the literature in this field.This article was done by bibliometric method and analyzing the articles from 1983 to 2020 from the Scopus database in the field of "business, management and accounting". A total of 453 articles published between the mentioned years were retrieved, and after reviewing the subject and abstract of the articles, 391 articles were entered into the Vosviewr software for analysis. The achievements of this research, by analyzing the content of the most cited articles in this field, 5 new dimensions of the concept of co-evolution, including co-evolutionary mechanisms, patterns of changes, nature, levels of co-evolution and characteristics of entities were identified.Based on this "co-evolution is defined as a non-linear, causal and reciprocal process with the concept of sustainable and simultaneous change and development in organizational populations, which is a common result of managerial intentionality, institutional and environmental effects".
    Keywords: co-evolution, Bibliometric analysis, organizational science.content analysis